Peikkojen tarina

Erikoiset peikkotaulut ovat pitäneet Sukasen pariskunnan leivän syrjässä jo 20 vuotta – Tauluja on myyty myös ulkomaille: ”Japanilaiset ostivat kaikki yli 40 Paskahuussi-taulua”

Teija ja Timo Sukasen vinttikamarissa maalatut peikot tekevät yrmystäkin iloisen ja saivat korrektit japanilaisturistit suorastaan riehakkaiksi.

Kuva1

Teija ja Timo Sukanen maalaavat peikkotauluja koivukiekoille rintamamiestalonsa vinttikamarissa Nakkilassa. Maalauspäiviä kertyy vuodessa pari sataa. Kuva: Kari Mankonen

Tuuli Heervä
23.11.2019 18:35

Jos Timo Sukanen saisi lottovoiton, hän kustantaisi uutislähetyksen, jossa luettaisiin vain ja ainoastaan positiivisia uutisia. Tavalliset ihmiset saisivat lähettää niitä kaikkien kesken jaettaviksi.

Vaikka lottopotti antaa odottaa itseään, Timo Sukanen levittää yhdessä Teija-vaimonsa kanssa jo nyt vahvaa positiivisuuden sanomaa ympäri Suomen, ja vähän ulkomaillekin.

He haluavat taistella joka puolella vastaan tulevia huonoja uutisia ja liikaa negatiivisuutta vastaan. Tehtävään on valjastettu avuksi sydänsilmäinen peikkohahmo, joka runsaassa parissa vuosikymmenessä on kerännyt vannoutuneen kannattajajoukon.

 

Tässä taulussa kiteytyy Sukasten peikkotaulujen sanoma. Kuva: Kari Mankonen

 

Sukaset kiertävät markkinoilla ja myyntipaikoilla ympäri Suomen myymässä peikkotauluja, ja nyttemmin myös muita tuotteita, joissa pörröinen hahmo ilahduttaa olemuksellaan ja osuvilla teksteillä.

Tekstit syntyvät spontaanisti, usein oman elämänpiirin aiheista ja oivalluksista. Lukuisa asiakasjoukko peikkojen Facebook-ryhmässä todistaa sutkautusten osuvan kutkuttavasti myös hyvin monen muun elämään.

– Ydinajatus on, että tekstit ohjaavat ihmisiä näkemään sen positiivisen, mikä on löydettävissä oikeastaan ihan kaikesta, Sukaset sanovat.

Heille tämä ajattelumalli on jo automaattinen.

– Aina kun tapahtuu jotain negatiivista, haemme esiin positiivisen puolen.

– Jos saan vaikka sakot, nopein tapa päästä siitä yli on ajatella, että toivottavasti näitä ei tule kovin usein. Ja että opinhan taas ajamaan oikein, Timo Sukanen sanoo.

Pariskunta oli 14 vuotta sitten pahassa kolarissa. Oli sekunnin kymmenyksestä kiinni, ettei matka jäänyt viimeiseksi, kun rekkaa ohittamaan lähtenyt auto osui Sukasten autoon. Vaikka he päätyivät autoineen voltin kautta ojaan, vältettiin huonompi vaihtoehto eli rekan alle jääminen.

– Sen jälkeen aloimme elää vielä enemmän tässä hetkessä ja nauttia siitä.

 

Sukasten uusi perheenjäsen on nelikuinen tanskandoggi Usko. Timo pisti pitkään hanttiin koiran hankkimiselle, mutta ihmettelee itsekin nyt miksi. – Olin unohtanut, millainen positiivisuuden lähde koira on. Kuva: Kari Mankonen

 

Hyväntuulisissa peikoissa on selvästi oma taikansa.

– Olemme nähneet useaan kertaan, kuinka kauppakäytävää astelee ihminen kuin myrskyn merkki. Jostain syystä hän jarruttaa meidän kohdallamme ja alkaa lukea taulujen tekstejä. Näkee kuinka hänen olemuksensa muuttuu siinä 10 metrin matkalla ja kiukku unohtuu.

Peikoista saattaa viehättyä, vaikkei ymmärtäisi tekstejäkään. Suomenkielisiä tauluja on Sukasten laskujen mukaan päätynyt ainakin 40 maahan, vaikka kieli olisi ostajalle outo. Englanniksi he ovat tosin selvittäneet, mitä teksti pitää sisällään.

Joskus ostajasta on hauskaa juuri se, etteivät muut ymmärrä suomenkielisen tekstin merkitystä. Erityisesti mieleen on jäänyt japanilainen turistiryhmä Turussa.

Japanilaiset pysähtyivät ihastelemaan peikkotauluja, ja opas selvitti heille, mitä tauluissa lukee.

– Yhtäkkiä he olivat ostaneet kaikki yli 40 Paskahuussi-taulua! Timo Sukanen kertoo.

Konservatiivisia ja korrekteja japanilaisia hykerrytti ajatus pienestä sopivaisuuden aidan ylityksestä. He aikoivat oppaan mukaan kertoa vierailleen, että kyltissä lukee suomeksi vessa, mutta voivat itse hykerrellä sen tiedon kanssa, että kyseessä on astetta rajumpi materiaali.

– Yksi suomalainen asiakas on jälkeenpäin kertonut nähneensä meidän Paskahuussi-kyltin Japanissa kahvilan ovessa.

Sukaset tietävät myös, että 200 asukkaan saarella Karibialla on ovi, jossa peikko toteaa suomeksi: ”Tervetuloa, kengät pois ja persaus penkkiin”.

 

 

Samaan toivotukseen voi törmätä jopa karibialaisella saarella. Kuva: Kari Mankonen

 

Peikkobuumissa on paljolti kyse myös ihmisistä ja kohtaamisesta. Peikkofanit ihastelevat Facebook-viesteissään järjestään paitsi tuotteita myös välitöntä kauppiaspariskuntaa itseään.

– Laskelmallisesti emme ole luoneet mitään brandia. Ollaan vain omat itsemme, Sukaset tuumivat.

Ihastus on lisäksi molemmin puoleista.

– Vaikka tämä työ tuo meille rahallisen ansion, myös siinä tapaamamme ihmiset ovat elinehto.

Väki tulee juttelemaan ja saattaa avautua yllättävän monenlaisista asioista. Hieno palaute on sekin, kun kuulee ihmisten naurahtelevan teksteille.

– Tuo mielihyvää, että voi saada aikaan sellaista, Sukaset sanovat.

Palkitsevaa on tietysti myös se, että ihmiset tulevat vuosi vuodelta uudestaan, jopa useassa sukupolvessa jo.

– Eräskin asiakaspariskunta tuli varta vasten yöjunalla Hämeenlinnasta Ouluun, kun olimme siellä markkinoilla myymässä tuotteita.

Joillain on kotonaan yli 200 peikkotaulua. Pari tatuointiakin peikoista on tehty.

 

Tällä kertaa työn alla on tamperelaisaihe, jossa mustamakkara sai viime silauksena päälleen puolukkahillon. Myös satakuntalaisia jääkiekkoaiheita on saatavilla. Kuva: Kari Mankonen

 

Niin täydellisessä positiivisuuden kuplassa eivät Sukasetkaan sentään elä, etteikö joku pahantuulinen sitä joskus onnistuisi puhkaisemaan.

– Kyllä on polttopuulla hintaa, on myyntipöydän toiselta puolen saatu myös kuulla.

– Ei saa kuitenkaan provosoitua. Jokaisella saa olla oma mielipiteensä, Timo Sukanen sanoo tyynesti.

Onpa niitäkin, jotka väittävät taulujen olevan painettuja, kun niitä on niin iso määrä.

Painettuja ne eivät kuitenkaan ole, vaan taustalla on hyvä määrä supisuomalaista käsityötä.

Lyhyesti prosessi menee näin: Timo hankkii puun, useimmiten koivua, sahaa kiekot, jotka kuivuvat 1–3 vuotta ja sitten hioo ne. Teija kirjoittaa kiekolle tekstin ja piirtää kuvan. Yhdessä työ maalataan valmiiksi. Lopuksi Timo lakkaa ja tekee muun pintakäsittelyn.

Tuolit, joille Sukaset maalaavat peikkoja, on tehnyt iäkäs herra Ulvilassa. Muutkin tuotteet, kuten puukorit tekee yhden tai kahden henkilön verstas Suomessa.

Ihan ensimmäiset peikkotaulut Timo Sukanen maalasi 1990-luvulla silloisen vaimonsa kanssa Ulvilan-kodissa. Välillä niitä tehtiin neljän porukalla, kumpikin uuden puolison kanssa.

Viimeiset 14 vuotta Teija ja Timo Sukanen ovat valmistaneet tuotteita Nakkilassa, ja peikoista on tullut aina vain menestyneempi tuote.

Ensin työpiste oli rintamamiestalon keittiön pöydän ääressä. Kun lapset tulivat koulusta, pöydälle raivattiin tilaa syömiselle, illalla jatkettiin taas maalaamista.

Nyt yläkerrassa on yksi makuuhuone maalaustilana, toinen varastona. Lakkaukset hoidetaan pienessä pihavajassa. Pariskunta haaveilee maatilasta, jossa olisi työtiloiksi sopiva ulkorakennus.

 

Teija Sukanen maalaa peikkojen pörröturkit öljyväreillä. Kuva: Kari Mankonen

 

Sukaset tietävät, että joulun ja vapun välillä on turha kiertää myyntipaikkoja. Ihmisten ostointo on silloin olematon.

Tuolloin pariskunta keskittyy tekemään peikkoaiheisia tilaustuotteita asiakkaiden omilla teksteillä ja ideoilla, kunhan ne ovat positiivisia. Siitä ei tingitä.

Sukasia on pyydetty tekemään myös isoja sarjoja. Kerran he tekivätkin tilauksesta sata taulua.

– Mutta sitten ei ollut kattavaa tarjontaa omalla myyntipöydällä. Ja jos tekisimme isoja määriä tilauksesta, joku muu määräisi, mitä teemme. Se myös sitoisi meidät pelkästään maalaamoon.

 

Peikkotaulut

Sukasten mukaan yllä oleva taulu kuvaa hyvin heidän koiran hankintaansa. Timo oli kymmenen vuoden jälkeen myöntynyt siihen, että ehkä ensi keväänä voitaisiin ottaa koira. Teija soitti seuraavana päivänä Timolle Ouluun kertoakseen, että hakee seuraavana päivänä tanskandoggin pennun. Mitäpä Timo siihen muuta kuin: ”Jaaha, selvä.” Kuva: Kari Mankonen

 

Tämän joulun alla Sukaset kokeilevat uutta. Kiertämisen sijaan he avasivat pop up -kaupan Poriin Mikkolan Iccoon.

– Viivymme yleensä pari, kolme päivää yhdellä paikkakunnalla. Siinä ajassa on hankala tehdä isoa vaikutusta ja edistää positiivisuuden sanomaa kunnolla.

Peikkomaisin terveisin,
Teija & Timo Sukanen

Peikkotaulut

Peikkotaulut tuo arkeesi peikkomaista huumoria. Löydä oman elämäsi peikko!

Käsinmaalatut ja erikoislakatut peikkotaulut ja-tuotteet ovat öljyvärein käsin maalattuja, uniikkeja ja yksilöllisiä keräilykappaleita. Kaikki taulut ovat erikoislakattuja, ja sopivat sekä sisälle että ulos. Puuta on kuivattu muutama vuosi, niin silloin se ei myöhemminkään halkeile. Saat meiltä myös uutuuksia jouluksi, äitienpäiväksi tai lahjaksi. Peikkomme asustavat monessa erilaisessa tuotteessa.

Terveisin Teija & Timo